//

Οι ψυχικές διαταραχές αναφέρονται στις διαταραχές που σχετίζονται με τον παθολογικό τρόπο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, ο οποίος αποκλίνει από το μέσο όρο του φυσιολογικού πληθυσμού. Η κατανόηση των ψυχικών διαταραχών και η ταξινόμησή τους αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων και αναθεωρείται τόσο με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα όσο και με το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Εγχειρίδια όπως το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και το International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιγράφουν και κατηγοριοποιούν τις ψυχικές διαταραχές βοηθώντας τους ειδκούς στη διάγνωση και κατανόηση. Ωστόσο, η ψυχική υγεία και η ψυχική ασθένεια βρίσκονται σε ένα συνεχές χωρίς να είναι ξεχωριστές καταστάσεις. Ο ρόλος του ειδικού ψυχικής υγείας είναι να δώσει με προσοχή τη διάγνωση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, και να ενθαρρύνει τον ασθενή να προχωρήσει προς τον πόλο της ψυχικής υγείας.

Στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το άτομο εμφανίζει ιδεοληψίες, καταναγκασμούς ή και τα δύο. Οι ιδεοληψίες είναι σκέψεις (εμμονές), νοητές εικόνες ή παρορμήσεις που προκαλούν ανησυχία αλλά συνεχίζουν να επανέρχονται. Οι καταναγκασμοί είναι πράξεις που το άτομο πιστεύει ότι πρέπει να κάνει, για να νιώσει λιγότερο άγχος ή για να εμποδίσει
Η διπολική διαταραχή έφερε παλαιότερα την ονομασία «μανιοκατάθλιψη». Όπως καταδεικνύει και ο παλιός ορισμός, ένα άτομο με διπολική διαταραχή έχει σοβαρά σκαμπανεβάσματα στη διάθεση. Τα σκαμπανεβάσματα συνήθως διαρκούν εβδομάδες ή μήνες και διακρίνονται σε τρεις μορφές:
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι ανά διαστήματα, κυρίως έπειτα από δυσάρεστες καταστάσεις όπως ένας χωρισμός ή μια απόλυση. Η πεσμένη διάθεση είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση σε δυσκολίες της ζωής. Συνήθως η διάθεση ανακάμπτει με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, όταν η άσχημη διάθεση εξελίσσεται σε έντονη δυστυχία
Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε καταστάσεις και εκδηλώνεται συνήθως για το καλό μας. Συχνά είναι η κινητήριος δύναμη για την εκτέλεση ενός στόχου.
Η κοινωνική φοβία είναι ο φόβος για μία ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις. Μερικές συνήθεις κοινωνικές καταστάσεις όπου εμφανίζεται φόβος είναι:
Στην καθημερινή ζωή καθένας μπορεί να έχει βιώσει μια εμπειρία που να τη θυμάται ως τρομακτική, εκτός ελέγχου και συνταρακτική.
Η κρίση πανικού είναι μια απότομη και έντονη αίσθηση φόβου ή δυσφορίας που κορυφώνεται σε λίγα λεπτά. Μέσα σε αυτά τα λεπτά παρατηρούνται...